Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC) Nedir? Bilmeniz Gerekenler

Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC), kuruluşların siber tehditlere karşı dirençlerini artırmak için kritik bir platform sunar. Bu makalede, SOC’nin temel işlevleri, türleri ve sağladığı faydaları, organizasyonların siber güvenlik stratejilerini nasıl güçlendirebileceğini ele alacağız

 

Güvenlik Operasyon Merkezi – SOC Nedir?

Güvenlik Operasyon Merkezi ( Security Operation Center – SOC), bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının bir ekip halinde, siber saldırılardan korumak amacıyla bir kuruluşun sistemlerini izlediği, analiz ettiği ve koruduğu bir komuta merkezi olarak işlev görür.

SOC’de internet trafiği, ağlar, masaüstü bilgisayarlar, sunucular, son kullanıcı cihazları, veri tabanları ve uygulamalar gibi sistemler sürekli olarak izlenir ve potansiyel ya da gerçekleşmiş bir güvenlik olayı belirtisi olup olmadığı analiz edilir. SOC ekibi, diğer takımlar ve departmanlarla iş birliği yapabilir, ancak genellikle yüksek düzeyde BT ve siber güvenlik becerilerine sahip çalışanlarla kendi içinde yeterlidir. Çoğu SOC, kesintisiz çalışır ve çalışanlar, güvenlik araçları kullanarak faaliyetleri kaydeder, anormallikleri analiz eder ve siber tehditleri ve kötü amaçlı yazılımları ortadan kaldırır.

SOC’ler, bir kuruluşun veri koruma stratejisinin ayrılmaz bir parçasıdır ve potansiyel bir veri ihlalinin maliyetlerini minimuma indirmeye yardımcı olur. Kuruluşların, müdahaleleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlarken aynı zamanda tespit ve önleme süreçlerini de iyileştirir.

Büyük kuruluşların çoğunda, BT departmanı veya ağ operasyon merkezi (NOC) gibi başka bir organizasyon biriminde bir iç SOC bulunur. Yeterli personel veya kaynağa sahip olmayan şirketler, SOC işlevlerinin bir kısmını ya da tamamını dış kaynak hizmet sağlayıcılarına veya sanal bir SOC sunan bulut sağlayıcılarına dışarıdan temin edebilirler.

 

Kimler Bir Güvenlik Operasyon Merkezi’ne İhtiyaç Duyar?

Bir Güvenlik Operasyon Merkezi’ni (SOC) kurmadan önce, bir kuruluşun güvenlik stratejisinin mevcut iş hedefleri ve programları ile uyumlu olması gereklidir. SOC’nin amacı, kuruluşun güvenlik duruşunu koruyarak potansiyel ve gerçek zamanlı güvenlik tehditlerini belirlemek için sistemler uygulamaktır.

Bir SOC’ye ihtiyaç duyulup duyulmadığını belirlerken, üst düzey yönetim, periyodik risk değerlendirmeleri ve aşağıdaki gibi temel ihtiyaçlara odaklanan diğer raporların verilerini inceleyebilir:

  • Siber saldırı gerçekleşmesi durumunda şirketin misyonunu sürdürmek için gerekenlerin belirlenmesi.
  • Siber güvenlik operasyonlarını yönetme ve saldırılar durumunda iyileştirme politikaları ve prosedürlerinin tanımlanması.
  • Bir siber olay için müdahale sürecinin oluşturulması.
  • Siber saldırıya yanıt vermek için gereken altyapı kaynakları, sistemler ve yönetim araçlarının belgelenmesi.
  • Siber olayları tanımlamaktan ve yanıt vermekten sorumlu güvenlik ekiplerinin belirlenmesi ve eğitilmesi.
  • Bir SOC aracılığıyla saldırılara hazırlık yapacak ve saldırıları yönetecek güvenlik profesyonelleriyle resmi bir siber güvenlik işlevinin oluşturulması.

 

Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC) Ne Yapar?

Güvenlik Operasyon Merkezleri (SOC), tehdit tespiti, değerlendirmesi ve yönetimine odaklanır. Bu birimler, verileri toplayarak şüpheli aktiviteler için analiz eder ve tüm organizasyonun daha güvenli hale gelmesini hedefler.

SOC ekipleri, güvenlik duvarları, tehdit istihbaratı, sızma önleme ve tespit sistemleri, sensörler ve güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) sistemlerinden elde edilen ham güvenlik verilerini izler. Veri anormal olduğunda veya bir saldırı göstergesi olduğunda takım üyeleri uyarılabilir.

 

SOC ekiplerinin başlıca sorumlulukları şunlardır:

Varlık Keşfi ve Yönetimi: Organizasyonun kullandığı tüm araçlar, yazılımlar, donanımlar ve teknolojiler hakkında yüksek farkındalık elde etmeyi içerir. Tüm varlıkların düzgün çalıştığından emin olmak ve düzenli olarak güncellenmelerini sağlamak önemlidir. SOC ekipleri en güncel siber güvenlik teknolojileri, saldırı imzaları ve ilgili verilerle güncel kalmalıdır.

Sürekli Davranış İzleme: Sistemlerin 7/24 izlenmesini gerektirir. Bu yaklaşım, hem reaktif hem de proaktif önlemleri eşit şekilde değerlendirmeyi sağlar ve herhangi bir düzensizlik hızlıca tespit edilir. Davranış modelleri, veri toplama sistemlerini şüpheli aktiviteler konusunda eğiterek yanlış pozitifleri önleyebilir.

Aktivite Kayıtları: Organizasyon genelindeki tüm iletişimleri ve aktiviteleri kaydetmelidir. Bu, SOC ekiplerinin geçmişte bir ihlalin kolaylaştırılmasına neden olan eylemleri ve durumları belirlemesini sağlar.

Uyarı Önceliklendirme: Tehditlerin olasılıkları ve potansiyel zararları baz alınarak önceliklendirilmesini sağlar. Ekibin, olaylarda triage çabalarına yardımcı olmak için, düzenli olarak siber güvenlik tehditlerini sıralaması gerekir.

Savunma Geliştirme ve Evrimi: Potansiyel tehditler ve stratejiler hakkında güncel kalmayı gerektirir. Yeni veya devam eden saldırılara karşı sistemleri savunmak için bir olay müdahale planı geliştirmeyi içerir. Yeni bilgiler ortaya çıktığında planları ayarlamak gerekebilir.

Olay Kurtarma: Sistemlerin ve kritik verilerin yeniden yapılandırılması, güncellenmesi veya yedeklenmesini içerir.

Siber Güvenlik Önlemlerinin Test Edilmesi ve Uygulanması: Siber güvenliğe atanan kaynakların iş için en uygun olanı olduğundan emin olmak için gereklidir. Ayrıca siber takım üyelerinin bir ihlal durumunda ne yapacaklarını bilmeleri gerekir.

Uyum Yönetimi: Siber güvenlik faaliyetlerini yürütürken düzenleyici ve siber güvenlik standartlarına uymak için gerekenleri yapmaktır. Genellikle bir ekip üyesi uyum görevlerini denetler.

Olayların Belgelendirilmesi ve Raporlanması: Sonraki inceleme, eğitim ve denetimler için oldukça önemlidir.

IT Denetimleri için Delil Toplama: Siber aktiviteler, siber saldırılar ve olay sonrası raporlama ile ilgili bir ana veri deposuna sahip olmayı gerektirir.

Ek SOC yetenekleri, organizasyonun özel ihtiyaçlarına bağlı olarak tersine mühendislik, adli analiz, ağ telemetri ve kriptoanalizi içerebilir.

 

Başarılı Bir SOC Ekibi Kurmak

Güvenlik Operasyon Merkezleri (SOC’lar), güvenlik operasyonlarını yönetmek için çeşitli uzmanlıklara sahip bireylerden oluşur. SOC’da bulunan iş unvanları ve sorumluluklar ise şunları içerir:

SOC Yöneticisi: Bu kişi, SOC’un günlük operasyonlarını ve siber güvenlik ekibini yönetir. Ayrıca, organizasyonun üst yönetimine düzenli raporlar sunar.

Olay Müdahale Uzmanı: Başarılı saldırılar veya ihlaller ile ilgilenir ve tehdidi hafifletmek ve ortadan kaldırmak için gerekli adımları atar.

Adli Bilişim İnceleme Uzmanı: Sorunun kök nedenini belirleyen, saldırının kaynağını tespit eden ve destekleyici kanıt toplayan kişi veya ekip budur.

Uyum Analisti: Tüm SOC süreçlerinin ve çalışan eylemlerinin yasal uyumluluk gereksinimlerini karşıladığından emin olur.

SOC Güvenlik Analisti: Güvenlik uyarılarını aciliyet ve önem derecesine göre inceleyen ve düzenleyen, düzenli güvenlik açığı değerlendirmeleri yapan kişidir. SOC analistleri, programlama dilleri, siber güvenlik sistemleri, fidye yazılımı sistemleri, idari yetenekler ve güvenlik uygulamaları konularında bilgi sahibidir.

Tehdit Avcısı: Tehdit analisti olarak da bilinir; SOC’un topladığı verileri inceleyerek tespit edilmesi zor tehditleri tanımlar. Dayanıklılık ve sızma testleri de bir tehdit avı rutininin parçası olabilir.

Güvenlik Mühendisi: Etkin izinsiz giriş tespiti ve önleme, güvenlik açığı değerlendirmeleri ve olay yanıt yönetimi için gerekli sistemleri veya araçları geliştiren ve tasarlayan personeldir.

 

Güvenlik Operasyon Merkezlerinin Türleri

Bir kuruluş, Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC) kurarken farklı modellerden birini seçebilir:

Özel olarak tahsis edilmiş veya kendi yönetilen SOC. Bu model, kurum içinde çalışan personelle tesis edilen bir yerleşik tesise sahiptir.

Dağıtık SOC: Ortak yönetimli SOC olarak da bilinen bu modelde, tam zamanlı veya yarı zamanlı iç personel, üçüncü taraf bir yönetilen güvenlik hizmet sağlayıcısıyla (MSSP) birlikte çalışır.

Yönetilen SOC: Bu model, tüm SOC hizmetlerinin MSSP’ler tarafından sağlanmasını içerir. Yönetilen tespit ve yanıt ortakları, bu tür bir yönetilen SOC’un başka bir türüdür.

Komuta SOC: Tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı sağlayarak, genellikle tahsis edilmiş SOC’lere rehberlik eder. Güvenlik operasyonları veya süreçleriyle ilgilenmez, sadece istihbarat sağlar.

Birleşim Merkezi: Güvenlik odaklı herhangi bir tesisi veya girişimi, diğer SOC türleri ve BT departmanlarını denetler. Birleşim merkezleri, ileri düzey SOC’ler olarak kabul edilir ve BT operasyonları, DevOps ve ürün geliştirme gibi diğer kurumsal ekiplerle birlikte çalışır.

Çok Fonksiyonlu SOC. Kendisine ait tesisi ve kurum içi personeli vardır, ancak sorumlulukları BT yönetiminin diğer kritik alanlarına, örneğin ağ kontrol merkezlerine (NOC), kadar uzanır.

Sanal SOC: Yerleşik bir tesisi olmayan ve kurum tarafından işletilen veya tamamen yönetilen bir modeldir. Kurum tarafından işletilen bir SOC genellikle iç personel veya iç, talep üzerine ve bulut üzerinden sağlanan personel karışımı ile donatılmıştır. Tamamen yönetilen, sanal SOC ise dış kaynak SOC veya hizmet olarak SOC (SOCaaS) olarak bilinir ve iç personeli yoktur.

SOCaaS: Abonelik tabanlı veya yazılım tabanlı bu model, bazı veya tüm SOC işlevlerini bir bulut sağlayıcısına dış kaynak edinir.

 

Güvenlik Operasyon Merkezi İçin En İyi Uygulamalar

Bir SOC işletmenin en iyi uygulamalarından bazıları şunlardır:

  • Kuruluşa en uygun modeli seçmek, ekibi en iyi güvenlik uzmanlarıyla donatmak ve doğru araçlar ve teknolojileri benimsemek önem taşır.
  • Sonraki adımda, SOC için politikalar ve prosedürler oluşturmak gerekir; bunlar üst yönetimin onayını almalı ve kuruluşun standartları ve düzenlemeleri ile uyumlu olmalıdır. SOC, siber güvenlik sigortası değerlendirmesinde önemli veriler sağlayabilir.
  • Güvenlik organizasyonu, otomasyonu ve yanıt (SOAR) süreçlerini mümkün olduğunca uygulamak faydalıdır. Otomasyon aracı verimliliği, bir analistin teknik becerileriyle birleştirildiğinde, verimlilik ve geri dönüş sürelerini iyileştirir. Aynı zamanda, SOC işlevinin kesintisiz devamını sağlar.
  • SOC’nin etkinliği, siber güvenlik ekibi üyelerinin bilgi birikimine bağlıdır. Yöneticiler, yükselen tehditler, siber güvenlik olay raporları ve zafiyetler hakkında bilgi sahibi olabilmek için sürekli eğitim sağlamalıdır. SOC izleme araçları, değişiklikleri yansıtacak şekilde düzenli olarak güncellenmeli ve yamalanmalıdır.
  • Bir SOC, yalnızca uygulama protokolleri kadar etkili olabilir. Yöneticiler, SOC politikalarında belirtilen operasyonel protokolleri uygulamalıdır. Bunlar, tutarlı, hızlı ve etkili bir yanıt sağlamak için yeterince güçlü olmalıdır.

 

Diğer SOC en iyi uygulamaları arasında şunlar yer alır:

  • Sistemlerin periyodik testi ve olay yanıt aktivitelerinin değerlendirilmesi.
  • İşyeri genelinde güvenlik risklerinin görünürlüğünün elde edilmesi.
  • Olabildiğince sık ve mümkün olduğunca çok ilgili veri toplanması.
  • Veri analitiğinden faydalanılması.
  • Ölçeklenebilir süreçlerin geliştirilmesi.

Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi fonksiyonları, giderek artan bir şekilde siber güvenlik yönetim sistemlerinin bir parçası haline gelmektedir. SOC’ye AI işlevselliğinin dahil edilmesi, potansiyel saldırganların tespit edilmesi ve saldırıya geçmelerine fırsat kalmadan engellenmesi konusunda önemli bir avantaj sağlayabilir.

 

Güvenlik Operasyon Merkezi’nin Faydaları

Doğru bir şekilde uygulandığında, Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC) bir kuruluşa birçok avantaj sunabilir. Bu avantajlar arasında sürekli güvenlik izleme ve şüpheli aktivitelerin analizi, güvenlik olaylarına daha hızlı ve etkili müdahale, ihlal anından tespit edilene kadar geçen sürenin kısaltılması, yazılım ve donanım varlıklarının merkezi bir sistem altında toplanması yer alır. Bu merkezler, iletişim ve iş birliğini geliştirirken, siber güvenlik olaylarından kaynaklanan maliyetleri de minimize eder. Ayrıca, müşteriler ve çalışanlar hassas bilgi paylaşımında daha rahat ederken, güvenlik operasyonları üzerinde daha fazla şeffaflık ve kontrol sağlanır. Eğer kuruluş, siber suçlarla ilgili hukuki süreç başlatmayı planlıyorsa, verilerin kontrol zinciri de burada kurulmuş olur. Bütün bu süreçler, bir kuruluşun itibarını da olumlu yönde etkiler.

 

Ağ Operasyon Merkezi ve Güvenlik Operasyon Merkezi Arasındaki Farklar

Ağ Operasyon Merkezi (NOC) ile SOC, temel görevleri açısından benzerlik gösterse de, odaklandıkları konular farklıdır. NOC’un başında bir yönetici veya ekip lideri bulunur ve çoğunlukla ağ performansı, güvenilirlik ve erişilebilirlik gibi konularla ilgilenirler. NOC ekibi, ağ izleme, cihaz arızaları ve ağ yapılandırması gibi olaylarla meşgul olur ve servis seviyesindeki anlaşma gerekliliklerini karşılamaktan sorumludur.

NOC’lar, genellikle ağ donanımı ve fiziksel ekipman onarımları, yazılım yönetimi ve internet hizmet sağlayıcıları ile koordinasyon gibi konularla ilgilenir. Özellikle e-ticaret gibi internet bağlantısının ve web sitesi erişilebilirliğinin kritik olduğu kuruluşlar için NOC’lar hayati öneme sahiptir. Böyle durumlarda, SOC ve NOC birlikte yer aldığında, daha etkili bir çalışma sağlanabilir.

 

Related articles