Enterprise Mobility Management (EMM) Nedir? Neden Önemlidir?

Günümüzde mobil teknolojiler iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu durum, işletmelerin mobil cihaz ve uygulama yönetimine olan ihtiyacını artırmakta ve Enterprise Mobility Management (EMM) çözümleri önem kazanmaktadır. EMM, kuruluşların mobil cihazları, uygulamaları ve içerikleri etkili bir şekilde yönetmelerini sağlayarak hem verimliliklerini artırır hem de güvenliklerini ön plana çıkarır. Bu makalede, EMM’nin işletmelere sunduğu faydaları, nasıl çalıştığını ve karşılaşılan zorlukları detaylı bir şekilde ele alacağız.

Enterprise Mobility Management (EMM) Nedir?

Enterprise Mobility Management (EMM) – Kurumsal mobilite yönetimi, kuruluşların çalışanlarının mobil cihazları ve uygulamaları güvenli bir şekilde kullanabilmesini sağlayan bir yazılımdır. Güvenlik endişelerini ele almanın yanı sıra, EMM yazılımı çalışanların daha üretken olmalarına da yardımcı olur çünkü IT departmanları, çalışanların mobil cihazlarında görevlerini yerine getirmeleri için gerekli uygulamaları ve verileri sağlayabilir. Ayrıca, kendi cihazını getir (BYOD) ortamlarını yönetmede de organizasyonlara destek olur.

EMM, yalnızca cihaz düzeyinde kontrol ve güvenliğe odaklanan mobile device management (MDM)’in gelişmiş versiyonudur. 2015 yılında Microsoft’un Windows 10’u piyasaya sürmesinin ardından, çoğu EMM yazılımı sağlayıcısı, IT birimlerinin PC’leri ve mobil cihazları tek bir panelden yönetmesini sağlayacak şekilde genişletilen birleşik uç nokta yönetimi (UEM) alanına giriş yapmıştır.

Bu geniş çaplı yönetim yeteneği ile EMM, günümüzde mobil cihazların kurumsal kullanımında büyük bir rol oynamaktadır. Kuruluşlar, siber güvenlik tehditlerine karşı koyma ve çalışanların iş verimliliğini artırma gibi çift yönlü faydalar sağlayarak EMM’yi stratejik bir araç olarak kullanmayı tercih etmektedirler.

EMM Nasıl Çalışır?

Şirketler, çalışanlarına ait mobil cihazlardaki işle ilgili uygulamaları ve verileri izlemek için EMM araçlarını kullanır. Bu, kurumsal verileri korurken çalışanların gizliliğini de korumaya yardımcı olur.

EMM aracı kullanılarak, cihaz kayıtları yerinde veya uzaktan toplu olarak yapılabilmekte, böylece IT ekibinin bireysel kayıtlarla uğraşarak harcadığı zaman, çaba ve maliyet tasarrufu sağlanmaktadır. Şirketler, çalışanlarına SMS veya e-posta davetiyeleri göndererek, şirketin BYOD (kendi cihazını getir) veya EMM programına kendilerinin kaydolmasını sağlayabilir.

EMM yazılımı kullanarak, şirketler güvenlik politikalarını uzaktan uygulayabilir, cihaz ayarlarını değiştirebilir ve iş için kullanılan veri ve uygulamaları kaldırabilir. Ayrıca, cihaz kaybolmuş, çalınmış, hacklenmiş veya zarar görmüş durumdaysa, kişisel verileri silmeden hassas iş verilerini yok etme imkanı sağlar.

Enterprise Mobility Management (EMM)’nin Bileşenleri

EMM (Enterprise Mobility Management), kurumların mobil cihazları, uygulamaları ve içeriği yönetmelerine olanak tanıyan teknolojilerin birleşimini ifade eder. Temel olarak EMM; Mobil Cihaz Yönetimi (MDM), Mobil Uygulama Yönetimi (MAM), Mobil İçerik Yönetimi (MCM) ve Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM) olmak üzere dört ana bileşenden oluşur.

Mobil Cihaz Yönetimi (MDM)

EMM’in temel taşı olan MDM, kurumsal bir istemci uygulamasının son kullanıcı cihazına kurulması ve bu istemcinin, şirket veri merkezinde veya bulutta çalışan bir sunucu yazılımı ile entegre olmasıyla işler. Yöneticiler, MDM sunucusunun yönetim panelini kullanarak politikaları belirleyebilir ve cihaz ayarlarını yapılandırabilir. İstemci, mobil işletim sistemlerine gömülü API’lar aracılığıyla bu politika ve ayarları uygular.

Mobile Application Management (MAM)

MAM – Mobil Uygulama Yönetimi; yöneticilere tüm cihaz yerine belirli bir uygulama veya uygulama grubu için politikalar ayarlama olanağı tanır. Bazı uygulamalar, özellikle MAM için tasarlanmış API’lara sahipken, diğerleri mobil işletim sistemlerinde yer alan cihaz seviyesindeki MAM API’larını kullanır

Mobile Content Management (MCM)

MCM – Mobil İçerik Yönetimi, IT departmanının, hangi uygulamaların kurumsal verilere erişebileceğini veya bu verileri aktarabileceğini kontrol etmesine yardımcı olur.

Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM)

IAM, çalışanların kurumsal uygulamaları ve verileri nasıl, ne zaman ve nerede kullanabileceğini kontrol ederken, kullanıcı dostu özellikler sunar. Örneğin, tek oturum açma (SSO) özelliği bu kapsamdadır. Birçok EMM sağlayıcısı, kimlik doğrulama özellikleri olarak çok faktörlü kimlik doğrulama gibi özellikler sunmaktadır.

Bu dört teknoloji başlangıçta bağımsız ürünler olarak gelişmiş olsa da, giderek daha geniş UEM (Unified Endpoint Management – Birleşik Uç Nokta Yönetimi) platformları aracılığıyla sunulmaktadır. EMM, Kurumsal Mobilite Yönetimi olarak da bilinir ve kurumların mobil varlıklarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine olanak tanır.

EMM’nin Faydaları

EMM, işletmelerin mobil cihazlarını ve uygulamalarını yönetmelerine olanak tanıyan güçlü bir araçtır. Bu araç, maliyetleri kontrol altına almayı, güvenliği artırmayı, olası kullanıcı ve cihaz kesintilerini azaltmayı ve verimliliği maksimize etmeyi sağlar.

“Örneğin, bir çalışanın cihazı kaybolursa veya çalınırsa, IT yöneticileri EMM aracılığıyla cihazı bulabilir veya uzaktan silebilir ve sıfırlayabilir, böylece veri güvenliğini sağlayabilir. “

Ayrıca, EMM sayesinde IT yöneticileri, kullanıcı cihazlarına uygulamaları uzaktan dağıtarak gerekli tüm verilere erişimlerini sağlayabilir. Bu, çalışanların daha verimli olmalarını ve kurumsal bilgilerin güvenli ve yönetilir olmasını sağlar. EMM’nin sunduğu faydalar şunlar olabilir:

Artan Cihaz Güvenliği

EMM yazılımları, veri şifreleme ve uzaktan silme yetenekleri gibi güçlü güvenlik özellikleri sunar, böylece kurumsal cihazlar ve veriler koruma altına alınır.

İyileştirilmiş Verimlilik

EMM sayesinde, organizasyonlar çalışanların gün boyunca ihtiyaç duydukları kaynaklara erişimininsağlanarak verimlilikleri artırılabilir. Bu kaynaklar uygulamalar, ağa erişim, SSID ayarları, yer imleri ve daha fazlasını içerebilir.

Yönetimde Kolaylık

Yöneticiler, EMM platformlarını kullanarak cihaz yapılandırmalarını uzaktan ve hızlı bir şekilde yönetebilir, böylece bireysel cihazlar üzerinde yönetim süresini azaltırlar. Ayrıca IT ekipleri, her cihaz türü için birden fazla araç veya manuel süreç kullanmak yerine tüm mobil cihazları tek bir arayüz üzerinden yönetebilir. Bu, yeni uygulamaların dağıtımını, kullanıcı profillerinin yönetilmesini ve güvenlik politikalarının uygulanmasını çok daha kolay hale getirir.

Düşük Maliyetler

EMM aracını kullanarak, organizasyonlar, manuel cihaz kurulumu gibi birçok IT yönetim görevini otomatikleştirerek operasyonel maliyetleri azaltabilir. Ayrıca, cihaz takibi ve bulma gibi özellikler ekleyerek ve cihazları güvenli tutmak ve sorun gidermek için gelişmiş raporlama ve metriklere erişim sağlayarak maliyetleri daha da düşürebilirler.

İyileştirilmiş Kullanıcı Deneyimi

Otomatik cihaz kayıt gibi araçlarla IT, çalışanlara kaynaklara kolay erişimle birlikte cihazlarını kullanırken basit kurulum süreçleri sunabilir.

Artan Güvenlik ve Veri Kaybı Riskinin Azaltılması

EMM yazılımları, sadece yetkili kullanıcıların hassas bilgilere erişebilmesini sağlayacak politikaları uygulayarak organizasyonların verilerini güvence altına alır.

İyileştirilmiş Uyumluluk

EMM platformu sayesinde, organizasyonlar ağda hangi mobil cihazların olduğunu, nasıl kullanıldığını daha iyi anlayabilir ve cihazları kilitleme ve sıfırlama özellikleri ile düzenleyici uyumluluk gereksinimlerini daha kolay karşılayabilir.

 

EMM’nin Zorlukları

Kurumsal Mobilite Yönetimi (EMM) çeşitli avantajlar sunsa da, kuruluşların bu platformları seçerken ve kullanıma sokarken göğüs germek zorunda kaldıkları bazı zorluklar da mevcuttur. EMM çözümü seçimi ve uygulaması sırasında dikkate alınması gereken bazı temel zorluklar şunlardır:

Yeni Teknolojilerin Öğrenilme Eğrisi

EMM platformunun hayata geçirilmesinde en büyük zorluk, yeni teknolojilerin öğrenilme sürecidir. Kuruluşların IT altyapısının büyüklüğü, karmaşıklığı ve sofistikelik derecesine bağlı olarak, IT yöneticilerinin bu yeni becerileri öğrenmeleri, EMM özelliklerini tanımaları ve mevcut sistemlerle nasıl etkileşime girdiklerini anlamaları zaman alabilir.

Uygulama Maliyeti

EMM platformlarının uygulaması ve sürdürülmesi maliyetli olabilir; bu durum sınırlı bütçeye sahip şirketler için önemli bir engel teşkil edebilir. Ayrıca, şirketler teknolojiyi desteklemek için ek personel eğitimi veya işe alım maliyetlerini de göz önünde bulundurmalıdır.

Uyumluluk

Şirketler, seçtikleri EMM çözümünün mevcut altyapı ve yazılımlarla uyumlu olduğundan emin olmalıdır ki maliyetli uygulama sorunlarından kaçınılsın. Genellikle şirketler birden fazla EMM çözümü kullanır, bu da ortamın karmaşıklığını artırır. EMM platformları seçerken, desteklenen işletim sistemlerini ve şirket dizini platformu, kimlik sağlayıcı entegrasyonu ve kullanılan diğer üçüncü taraf entegrasyonları gibi diğer alanlarla uyumluluğu göz önünde bulundurmalısınız.

Entegrasyon

Mevcut kurumsal uygulamalar ve üçüncü taraf araçlarla yeni bir EMM yazılımı entegre etmek, IT ekipleri ve geliştiriciler arasında yakın koordinasyon gerektirir. Bu, doğru şekilde başarılması için önemli zaman ve çaba gerektirebilir.

Destek

Kuruluşlar için, karşılaşacakları sorunlara bağlı olarak EMM sağlayıcısından dış destek gerekebilir. Bu, seçilen EMM platformu ve sağlayıcı ile birlikte sunulan destek hizmetlerine bağlı olarak genel maliyetleri artırabilir ve sorunların çözülmesinde gecikmelere neden olabilir. Birçok satıcı ve hizmet sağlayıcı, ek dağıtım ve destek hizmetleri sunar.

Çalışan Kullanıcı Kabulü ve İşe Alım – Onboarding

EMM araçlarının kullanıcılar tarafından kabulü zor olabilir çünkü kullanıcılar cihazlarındaki yeni kısıtlamalar ve güvenlik ayarları hakkında endişe duyabilirler. Ek olarak, yeni yönetilen cihazlara erişim gerektiren yüzlerce veya binlerce çalışanı olan bir şirket varsa, iş akışını kesintiye uğratmadan veya destek kapsamında boşluklar bırakmadan onları hızla çalışır hale getirmek zor olabilir. Bu nedenle, şirketlerin tüm kullanıcıların bir EMM sistemi kullanmanın önemini ve faydalarını tam olarak anladıklarından emin olmaları, EMM politikaları geliştirmeleri ve cihazlarını kaydetmeye başlayan son kullanıcılar için eğitim ve destek sağlamaları gerekmektedir.

Bu zorluklar, bir kuruluşun mobilite ihtiyaçları için potansiyel seçenekleri değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken EMM çözümleriyle ilişkili bazı zorluklardır. Ancak doğru uygulama ve yönetim stratejisiyle bu zorluklar başarılı bir şekilde ele alınabilir ve üstesinden gelinir. Kuruluşun bir EMM çözümünden ne beklediğini açıkça anlayarak ve kullanıcıları bu aracı nasıl kullanacakları konusunda doğru şekilde eğiterek, şirketler yatırımlarından en iyi şekilde yararlanabilir.

EMM Nasıl Gelişti?

Daha fazla kuruluş kurumsal mobiliteyi benimsedikçe, sağlayıcılar MAM veya MCM özelliklerini MDM ürünlerine ekleyerek EMM‘yi oluşturmaya başladılar. Uygulama yükleme ve dağıtımı için bir kurumsal uygulama mağazası veya başka bir kendin yap (DIY) portalı da EMM yazılımının yaygın bir bileşenidir.

Microsoft, Windows 10’a MDM API’leri ekledi ve bu da EMM yazılımının akıllı telefonlar ve tabletler gibi bilgisayarları yönetmesine olanak tanıdı. Apple, macOS masaüstü bilgisayarlarını ve dizüstü bilgisayarlarını da bu şekilde yönetilmesine izin veriyor. Şimdi tüm önemli EMM sağlayıcıları bu işlevselliği desteklediği için pazar, EMM’den UEM’ye geçti, bu da IOT cihazlarını, giyilebilir teknolojileri ve tabletleri de yönetebiliyor.

Günümüzde, çoğu EMM sağlayıcısı kendilerini UEM sağlayıcıları olarak yeniden markalamıştır.Microsoft ve VMware gibi sağlayıcılar, UEM bileşenlerini hizmetlerine dahil ederler. Dijital çalışma alanları, uygulamaları, sanal masaüstülerini, mobil cihazları ve daha fazlasını tek bir platformda birleştirerek son kullanıcı deneyimini daha da birleşik hale getirmeyi amaçlar.

EMM Çözümleri İçin Neden İHS Teknoloji’yi Tercih Etmelisiniz?

EMM konusunda güvenilir ve etkin çözümler arayışında olan işletmeler için İHS Teknoloji olarak, ihtiyaçlara uygun en güncel ve güvenli EMM çözümlerini sunuyoruz. Alanında uzman ekibimizle her ölçekteki kuruluşa özel stratejiler geliştiriyoruz. İHS Teknoloji olarak, mobilite yönetiminin getirdiği karmaşıklıkları yenilikçi yaklaşımlarımızla basitleştiriyoruz. Amacımız, verimliliğinizi maksimize etmek, maliyetlerinizi minimize etmek ve operasyonel süreçlerinizi otomatikleştirmektir. İHS Teknoloji ile güçlü ve güvenli bir Kurumsal Mobilite Yönetimi deneyimi için tıklayın ve İHS Teknoloji’nin sunduğu avantajlardan faydalanın.

Related articles