İçindekiler
ToggleEDR Nedir?
EDR – Endpoint Detection and Response ya da Türkçe karşılığıyla Uç Nokta Tehdit algılama ve Müdahale, son kullanıcı (Uç Nokta) cihazlarını sürekli olarak izleyerek fidye yazılımı ve kötü amaçlı yazılım gibi siber tehditleri tespit etmek ve buna yanıt vermek için kullanılan bir uç nokta güvenlik çözümüdür.
Ayrıca EDR; uç nokta sistemi düzeyindeki davranışları kaydedip depolayan, şüpheli sistem davranışlarını tespit etmek için çeşitli veri analiz tekniklerini kullanarak, bağlamsal bilgi sağlayan, kötü niyetli faaliyetleri engelleyen ve etkilenen sistemlerin düzeltilmesi için öneriler sunan bir çözümdür.
EDR Nasıl Çalışır?
EDR – Endpoint Detection and Response güvenlik çözümleri, uç noktalarda ve tüm işlemlerde gerçekleşen etkinlikleri ve olayları kaydeder. Bu, güvenlik ekiplerine, gözden kaçabilecek olayları tespit etme imkanı tanır. EDR çözümü, uç noktalarda gerçekleşen her şey hakkında sürekli ve kapsamlı bir görünürlük sağlamalıdır.
Bir EDR çözümü, gelişmiş tehdit algılama, inceleme ve müdahale yetenekleri sunmalıdır. Bu yetenekler arasında olay verisi araması, inceleme, alarm değerlendirme, şüpheli aktivitelerin doğrulanması, tehdit avcılığı ve kötü niyetli faaliyetlerin tespiti ile bunların engellenmesi yer alır.
EDR çözümü, güvenlik tehditlerine karşı etkili bir koruma sağlayarak, olası saldırıların erken evrede fark edilmesini ve müdahale edilmesini sağlar.
EDR’nin Önemi Nedir?
İş dünyasının çoğu dijitalleştikçe ve daha fazla bilgi buluta taşındıkça, başarılı siber saldırılardan elde edilen potansiyel gelir artar. Bu durum, daha fazla saldırı girişimini ve yeni saldırı yöntemlerinin gelişmesini teşvik eder. Verilerinizi ve sistemlerinizi bu tür saldırılara karşı korumak, gelişmiş ve akıllı bir tespit ve yanıt sistemini gerektirir.
EDR çözümü, bu korumayı sağlayabilir ve geleneksel sistemlerin atladığı tehditleri tespit edip yanıt verebilir. Geleneksel araçlar genellikle imza tabanlı tespitlere dayanır, yani saldırı kalıplarını veya dosyalarını bilinen tehditlere karşı eşleştirir. EDR ise, olay ve davranış analizine dayanarak, tehditin bilinen bir tehdit olup olmadığına veya sıfır günlük bir açığa sahip olup olmadığına bakmaksızın şüpheli etkinlikleri tespit edebilir.
Bu yetenekleri uç noktalara uygulamak, sistemlerinizi korumak için hayati önem taşır. Uç noktalar, ağlarınıza giriş kapılarıdır. EDR çözümünü ağ sınırınızı korumak için kullanarak, sistemlerinize yönelik yapılacak saldırıların çoğunu, hatta tümünü tespit edip durdurabilirsiniz. Ağlar genişledikçe bu durum giderek daha önemli hale gelmektedir.
İnternete bağlantılı cihazlar, akıllı telefonlar ve uzaktan çalışma istasyonlarının entegrasyonu, ağ korumasının karmaşıklığını artırır. EDR çözümü, bu ek uç noktaların izlenmesini ve kontrolünü merkezileştirerek savunmalarınızdaki boşlukların önlenmesine yardımcı olabilir.
EDR Çözümünün Sunduğu Özellikler Nelerdir?
Gizli saldırganları otomatik olarak tespit eder
EDR teknolojisi, tüm uç noktalarda kapsamlı bir görünürlük sağlar ve gerçek zamanlı olarak milyarlarca olayı analiz eden davranışsal analitiklerle IOA’ları (Indicator of Attack – Saldırı Göstergeleri) uygular. EDR çözümü, Bireysel olayları daha geniş bir dizi içinde anlayarak güvenlik politikasını uygular. Eğer bir olay dizisi bilinen bir IOA ile eşleşirse, EDR yazılımı etkinliği kötü niyetli olarak tanımlar ve otomatik olarak bir tespit uyarısı gönderir.
Tehdit Analizi ile Entegrasyon
Tehdit analizi ile entegrasyon, belirlenen kötü niyetli faaliyetleri ve taktik, teknik, ve prosedürleri (TTP’ler) daha hızlı tespit etmeyi sağlar. Bu, saldırganın kimliği dahil olmak üzere, saldırı hakkında bilinen diğer bilgilerle birlikte bağlamsal bilgiler sunar.
Proaktif savunma için yönetilen tehdit tespiti
EDR çözümü kullanılarak, tehdit tespiti yapan çalışanlar çevrenizdeki tehdit faaliyetlerini araştırmak, incelemek ve tavsiye vermek üzere proaktif şekilde çalışır. Bir tehdit bulduklarında, ekibinizle birlikte çalışarak olayı izole etmekte, araştırmakta ve ortadan kaldırmaktadırlar.
Gerçek zamanlı ve tarihsel görünürlük sağlar
EDR, önleme aşamasını atlatan olayları yakalamak için uç noktadaki ilgili faaliyetleri kaydeden bir DVR(kayıt cihazı) gibidir. Müşterilere, güvenlik açısından uç noktalarında yaşanan her şey hakkında kapsamlı bir görünüm sunar.
Bu, güvenlik ekiplerine ihtiyaç duydukları yararlı bilgileri sağlar, örneğin:
- hostun bağlı olduğu yerel ve harici adresler
- doğrudan ve uzaktan giriş yapmış tüm kullanıcı hesapları
- anahtarlar, yürütülebilir dosyalar ve yönetim aracı kullanımındaki değişikliklerin özeti
- süreç yürütmeleri
- süreç düzeyinde ayrıntılı ve özet ağ aktivitesi, DNS istekleri, bağlantılar ve açık portlar dahil
- RAR ve ZIP’ler dahil arşiv dosyası oluşturma
- çıkarılabilir medya kullanımı
Ve daha fazlası.
Araştırmaları hızlandırır, kolay tespit sağlar
EDR, bilgileri uç noktalardan topladıktan sonra, araştırma ve sonuçlandırma hızını artırabilir. Bu bilgiler, durumsal model temel alınarak tasarlanmış mimariye sahip EDR platformu bulutunda saklanır.
Bu hız ve görünürlük düzeyi, entegre edilmiş, bağlamsal zeka ile birleştiğinde, verileri tam olarak anlamak için gereken bilgileri sağlar. Bu, güvenlik ekiplerinin en sofistike saldırıları bile etkin bir şekilde takip etmelerini sağlar.
Hızlı ve kesin düzeltme sağlar
EDR, “ağ içinde izolasyon” olarak adlandırılan uç noktayı izole edebilir. Bu, potansiyel olarak tehlikeli olan ana bilgisayarları tüm ağ aktivitelerinden hızla ve anında izole etmeye olanak tanır. Uç nokta izole edilmişken, EDR bağlı bulunduğu bulut ile bilgi alışverişinde bulunabilir, ancak bağlantı kesildiğinde bile izole durumda kalır ve yeniden başlatmalar sırasında bu durum devam eder.
EDR Çözümü Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
EDR güvenlik çözümlerinin kilit yönlerini anlamak, aradığınız çözümün ne olması gerektiğini daha iyi belirlemenize yardımcı olacaktır. EDR güvenlik çözümü seçerken, yüksek düzeyde koruma sağlayabilen ve aynı zamanda en az çaba ve yatırım gerektiren bir seçenek bulmak önemlidir.
Uç Nokta Görünürlüğü
Gerçek zamanlı olarak tüm uç noktalarınızda görünürlük sağlamak, saldırgan aktivitelerini çevrenize sızmaya çalışırken bile görmenize ve derhal durdurmanıza olanak tanır.
Tehdit Veritabanı
Etkili bir EDR çözümü, uç noktalardan toplanan büyük miktarda işlem verisini içerir ve bu veriler saldırı belirtileri için çeşitli analiz teknikleriyle madencilik yapılacak şekilde zenginleştirilir.
Davranışsal Koruma
Yalnızca imza tabanlı yöntemlere veya tehlike belirtilerine (IOC) güvenmek, veri ihlallerinin fark edilmedenmeydana gelmesine yol açar. Etkili bir EDR yazılımı, saldırı göstergelerini (IOA) arar ve bir ihlal meydana gelmeden önce şüpheli faaliyetler konusunda sizi uyarır.
İçgörü ve Bilgilendirme
Tehditler için içgörü sunabilen bir EDR çözümü, saldırganlar hakkında ayrıntılar veya saldırı hakkında diğer bilgiler dâhil olmak üzere bağlam sağlayabilir.
Hızlı Yanıt
Olaylara hızlı ve doğru bir şekilde yanıt verebilen EDR çözümü, bir saldırıyı bir ihlale dönüşmeden durdurabilir ve kuruluşunuzun hızla işlerine geri dönmesini sağlayabilir.
Bulut Tabanlı Çözüm
Bulut tabanlı bir EDR çözümü, uç noktalar üzerinde herhangi bir olumsuz değişiklik yapmadan çalıştırmanın tek yoludur. Aynı zamanda arama, analiz ve inceleme gibi yeteneklerin doğru ve gerçek zamanlı olarak yapılabilmesini garanti eder.
EDR – Endpoint Detection and Response Çözümü için Neden İHS Teknoloji’yi Tercih Etmelisiniz?
İHS Teknoloji olarak, işletmelere sağladığımız güçlü ve yenilikçi EDR – Endpoint Detection and Response çözümleriyle karmaşık siber tehditlere karşı etkin koruma sunuyoruz. Gelişmiş teknolojimiz ve sürekli güncellenen tehdit çözümlerimiz sayesinde, hem bilinen hem de bilinmeyen tehditleri proaktif bir şekilde tespit edebiliyoruz. Geniş deneyimimiz ve uzman ekibimizle, müşterilerimize teknik destekte süreklilik ve güvenilirlik sağlıyoruz, böylece onlar iş süreçlerine kesintisiz bir şekilde odaklanabiliyorlar. İHS Teknoloji’yi tercih etmek, işletmeler için yalnızca bir güvenlik çözümü değil, değerli bir teknoloji ortaklığı anlamına gelir.
EDR Çözümlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.