IaaS Nedir? Neden İHS Teknoloji’yi Tercih Etmelisiniz?

Bulut bilişimi hayatımıza entegre eden teknolojik yeniliklerden biri olan Hizmet Olarak Altyapı (Infrastructure as a Service – IaaS), modern iş dünyasında yaygın bir BT hizmet modeli haline gelmiştir. Bu makalede, IaaS’ın nasıl çalıştığını, mimarisini, avantajlarını, dezavantajlarını ve diğer bulut hizmet modelleri olan SaaS ve PaaS ile karşılaştırmasını ele alacağız. Aynı zamanda, İHS Teknoloji olarak sunduğumuz IaaS hizmetlerinin işletmenize sağlayacağı faydaları ve neden İHS Teknoloji’yi tercih etmeniz gerektiğini inceleyeceğiz.

Infrastructure as a Service (IaaS) Nedir?

Hizmet olarak altyapı (Infrastructure as a Service – IaaS), internet üzerinden sanallaştırılmış bilgi işlem kaynakları sağlayan bir bulut bilişim türüdür. IaaS, yazılım olarak hizmet – Software as a Service (SaaS) ve platform olarak hizmet – Platform as a Service (PaaS) ile birlikte bulut bilişimin üç ana kategorisinden biridir.

IaaS modelinde, bulut sağlayıcısı, depolama, sunucu ve ağ kaynakları gibi BT altyapısını yönetir ve bunları sanal makineler (VM’ler) aracılığıyla abone olan organizasyonlara internet bağlantısı üzerinden sunar. IaaS’in kuruluşlar için çeşitli faydaları vardır; iş yüklerini daha hızlı, daha kolay, daha esnek ve daha maliyet etkin hale getirir.

IaaS Neden Önemlidir?

IaaS, işletmelerin kendi yerinde altyapılarını kurmak ve sürdürmek yerine alternatifler aramasıyla önemli hale gelmiştir. Bulut hizmetleri, kurum içi veri merkezleri için pahalı bilgi işlem ekipmanlarına bir alternatif sunar. Bulut bilişim öncesinde, organizasyonların kendi sunucularına, ağ ekipmanlarına ve depolama cihazlarına yatırım yapmaktan başka seçenekleri yoktu, bu da önemli sermaye harcamaları ve bakım maliyetleri anlamına geliyordu.

Günümüzde, yüksek güçlü bilgi işlem gerektiren görevlerde, şirketler genellikle bulut sağlayıcılarından hizmet satın almayı tercih ederler, bu da çoğu zaman eşdeğer kurum içi altyapıdan daha düşük maliyetlidir. Bulut hizmet sağlayıcıları, gerekli donanımı ve altyapıyı temin eder, yönetir ve güvenliğini sağlar. Bu sayede müşteriler, bilgi toplama, işleme, depolama ve veri geri çekme işlemlerini donanım satın alma ve yönetme yükü olmadan gerçekleştirebilirler. Bu özellikle kendi altyapısını kurma imkanı olmayan küçük ve orta ölçekli şirketler için oldukça kullanışlıdır.

IaaS Mimarisi

Bir IaaS hizmet modelinde, bulut sağlayıcısı, genellikle yerinde veri merkezinde bulunan altyapı bileşenlerini barındırır. Buna fiziksel sunucular, depolama ve ağ donanımı ile sanallaştırma veya hipervizör katmanı dahildir.

IaaS sağlayıcıları, bu altyapı bileşenlerinin yanı sıra çeşitli hizmetler de sunar. Bu hizmetler detaylı faturalandırma, izleme, günlüğe erişim, bulut güvenliği, yük dengeleme, kümeleme ve yedekleme, çoğaltma ve kurtarma gibi depolama dayanıklılığı gibi çeşitli özellikleri içerebilir.

Bu hizmetler giderek daha fazla politika tarafından yönlendirilir, bu da IaaS kullanıcılarının önemli altyapı görevleri için daha yüksek düzeyde otomasyon ve düzenleme uygulamasına olanak tanır. Örneğin, bir kullanıcı, uygulama kullanılabilirliği ve performansını korumak için load balancer işlemlerini yönlendiren politikalar uygulayabilir.

IaaS Nasıl Çalışır?

IaaS müşterileri, internet gibi geniş alan ağları üzerinden kaynaklara ve hizmetlere erişir ve bulut sağlayıcısının hizmetlerini kullanarak uygulama yığını elemanlarının geri kalanını kurar. Örneğin, kullanıcı IaaS platformuna giriş yaparak sanal makineler (VM) oluşturabilir; her sanal makineye işletim sistemleri yükleyebilir; veritabanı gibi ara yazılımlar kurabilir; iş yükleri ve yedeklemeler için depolama birimleri oluşturabilir ve bu VM’lere kurumsal uygulamalarını yükleyebilir. Ardından müşteriler, maliyetleri izlemek, performansı izlemek, ağ trafiğini dengelemek, uygulamaları çalıştırmak ve sorunları gidermek, ayrıca felaket kurtarma ve iş sürekliliğini yönetmek için sağlayıcının hizmetlerini kullanabilirler.

IaaS Entegrasyonu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir IaaS ürünü uygularken dikkate alınması gereken önemli hususlar vardır. Kullanım senaryoları ve altyapı ihtiyaçları belirlenerek teknik gereksinimler ve dikkate alınacak sağlayıcılar belirlenmelidir. İncelenmesi gereken alanlar şunlardır:

Genel Yönetilebilirlik: IaaS’ın hangi özelliklerinin kullanıcı kontrolünde olduğunu ve bunların ne kadar kolay yönetildiğini anlamak.

Ağ: Sağlanan bulut altyapısının kolay ve verimli bir şekilde erişilebildiğinden emin olmak.

Depolama: Depolama türleri, performans seviyeleri, gerekli alan, sağlama ve nesne depolama gibi potansiyel seçenekler için gereksinimleri göz önünde bulundurmak.

Hesaplama: Bulut sağlayıcılarının sunduğu farklı sunucu, VM, merkez işlem birimi (CPU) ve bellek seçeneklerinin etkilerini değerlendirmek.

Felaket Kurtarma: VM, sunucu veya site düzeylerinde bir arıza durumunda neler bekleyebileceğinizi görmek için felaket kurtarma özelliklerini incelemek.

Sunucu Boyutu: Sunucu ve VM boyutları, sunuculara kaç CPU yerleştirilebileceği ve diğer CPU ve bellek detayları hakkında seçenekleri gözden geçirmek.

Ağ Geçiş Hızı: VM’ler, veri merkezleri, depolama ve internet arasında hızın yeterli olduğundan emin olmak.

Güvenlik: Bulut tabanlı hizmetler ve sağlayıcıları değerlendirirken veri güvenliğini en üst düzeyde tutmak. Veri şifreleme, sertifikalar, uyumluluk ve güvenli iş yükleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek.

Uygulama sürecinde, organizasyonlar farklı sağlayıcıların teknik ve hizmet tekliflerinin iş tarafındaki ihtiyaçları ve belirli kullanım gereksinimlerini nasıl karşıladığını dikkate almalıdır.

IaaS modelinde, bulut sağlayıcısı kendi altyapısından sorumludur, bu teknik bakım, yazılım yamaları, güncellemeler ve sorun giderme gibi işleri içerir. Kullanıcı organizasyonunun iç BT departmanı ise kendi bilgi işlem altyapısını yönetmekten sorumludur. Bu personel değerlendirmesi, IaaS uygulamasından maksimum değeri elde etmek için organizasyonun her alanda yeterli donanıma sahip olduğunu garanti etmek için gereklidir.

IaaS’nin Avantajları Nelerdir?

Kuruluşlar, IaaS modellerini tercih eder çünkü çeşitli avantajlar sunar:

Altyapı Yüklerinden Kurtulma: Altyapıyı satın almak, yönetmek ve desteklemek zorunda kalmadan IaaS kullanarak belirli bir iş yükünü yönetmek genellikle daha kolay, hızlı ve maliyet açısından daha uygundur. IaaS ile, bir işletme altyapıyı başka bir işletmeden kiralar veya lease yöntemiyle kullanır.

Değişen İş İhtiyaçlarına Uyumluluk: IaaS, geçici, deneysel veya beklenmedik değişiklikler gösteren iş yükleri için etkili bir bulut hizmet modelidir. Örneğin, yeni bir yazılım geliştirilirken, işletme bu uygulamayı bir IaaS sağlayıcısı üzerinden barındırabilir ve test edebilir. Yazılım test edilip iyileştirildikten sonra, daha geleneksel bir yerel dağıtım modeline taşınabilir veya uzun vadeli maliyetler daha mantıklıysa IaaS üzerinde kalıcı olarak dağıtılabilir.

Başlangıç Sermayesi Harcamalarını Azaltma: Genellikle, IaaS müşterileri kullanıcı başına ödeme yapar, bu genellikle saatlik, haftalık veya aylık olarak düzenlenir. Bazı IaaS sağlayıcıları, müşterilerden kullandıkları sanal makine alanı bazında da ücret alır. Bu kullandıkça öde modeli, yerel donanım ve yazılım dağıtımlarının önceden yapılması gereken sermaye harcamalarını ortadan kaldırır.

IaaS’nin Dezavantajları Nelerdir?

IaaS’nin bazı potansiyel dezavantajları da vardır:

Uzun Vadeli Bulut Bilişim Maliyetleri: Esnek, kullandıkça ödeme modeli olmasına rağmen, IaaS faturalandırması bazı işletmeler için sorun olabilir. Bulut faturalandırması çok detaylıdır ve kullanılan her kaynağı ve hizmeti yansıtacak şekilde ayrıntılıdır. Kullanıcılar, uygulama dağıtımı için kullanılan her kaynak ve hizmeti değerlendirdiklerinde beklenenden daha yüksek maliyetler ile karşılaşabilirler. Kullanıcılar, hizmetin nasıl kullanıldığını anlamak ve yetkisiz hizmetler için ücretlendirilmemek için IaaS ortamlarını ve faturalarını dikkatle izlemesi gerekir.

Görünürlük Eksikliği: IaaS sağlayıcıları altyapının sahibi olduğu için, altyapı yapılandırmaları ve performanslarına ilişkin detaylar genellikle kullanıcılara şeffaf olmayabilir. Bu şeffaflık eksikliği, sistem yönetimi ve izlemeyi kullanıcılar için daha zor hale getirebilir.

Kesintiler: Hizmet sürdürülebilirliği de bir sorun olabilir. Bir iş yükünün kullanılabilirliği ve performansı büyük ölçüde sağlayıcıya bağlıdır. Eğer bir IaaS sağlayıcısı ağ darboğazları veya herhangi bir dahili veya harici kesinti yaşarsa, kullanıcıların iş yükleri etkilenir. Ayrıca, IaaS çoklu kiracılı mimariye sahip olduğundan, “gürültülü komşu” sorunu kullanıcıların iş yüklerini olumsuz etkileyebilir.

IaaS Sorumlulukları Nasıl Paylaşılır?

IaaS, ortak sorumluluk modeli olarak kabul edilir. Bulut hizmet sağlayıcısı; kendi dahili donanım ve altyapı kaynaklarını yönetme, tüm güvenlik önlemlerini alma, bağlantı ve ağ güvenilirliğini sağlama sorumluluğunu üstlenir; böylece kullanıcılar kesinti veya veri kaybı yaşamaz.

Öte yandan, kullanıcı kuruluşlar, kendi uygulamalarını ve verilerini güven sağlamak için şifreleme ve kimlik ve erişim yönetimi gibi güvenlik önlemlerini kullanma konusunda sorumludur. Ayrıca, kendi ağ yapılandırmalarını yönetmek zorundadırlar ki bu da bazı karmaşıklıklara yol açabilir.

Bununla birlikte, kullanıcılar ağlarını istedikleri şekilde özelleştirme özgürlüğüne sahiptir. Sonuç olarak, IaaS, kullanıcılara süreçler üzerinde PaaS veya SaaS’tan daha fazla kontrol sağlar.

IaaS vs. SaaS vs. PaaS

IaaS, sadece bir tür bulut bilişim modelidir. PaaS ve SaaS ile kombine edilerek tamamlanabilir.

IaaS ve PaaS: PaaS, IaaS modelinin üzerine inşa edilir çünkü temel altyapı bileşenlerine ek olarak, sağlayıcılar işletim sistemleri, ara yazılımlar ve diğer çalışma ortamlarını bulut kullanıcılarına sunar ve yönetir. PaaS, iş yükü dağıtımını basit hale getirirken, işletmenin istediği ortamı oluşturma esnekliğini kısıtlar.

IaaS ve SaaS: SaaS ile sağlayıcılar altyapının tamamını ve SaaS uygulamalarını barındırır, yönetir ve kullanıcılarına sunar. SaaS kullanıcılarının herhangi bir şey kurmasına gerek yoktur. Sağlayıcıların uygulamalarını kullanmak için giriş yapar ve kullanırlar, bu da kullanıcıların uygulamanın nasıl çalıştığını ve hangi kullanıcıların yetkilendirildiğini yapılandırma yeteneğini sağlar. Ancak, SaaS sağlayıcısı her şeyden sorumludur.

IaaS Kullanım Alanları Nelerdir?

IaaS ve sunduğu kaynaklar çeşitli amaçlar için kullanılır:

Test ve Uygulama Geliştirme Ortamları: IaaS, kuruluşlara farklı test ve geliştirme ortamları ile esneklik sunar. Bu ortamlar gerektiğinde kolayca ölçeklendirilebilir.

Müşteriye Yönelik Web Siteleri Barındırma: Web sitesi barındırmayı daha uygun maliyetli hale getirebilir.

Veri Depolama, Yedekleme ve Kurtarma: IaaS, talebin öngörülemez olduğu veya sürekli artabileceği durumlarda kuruluşlar için verileri yönetmenin en kolay ve en verimli yolu olabilir. Ayrıca, IaaS müşterilerin veri depolama yönetimi, yasal ve uyumluluk gerekliliklerini azaltır.

Web Uygulamaları: IaaS, web uygulamalarını barındırmak için gereken altyapıyı sağlar. Dolayısıyla, bir kuruluş web uygulamasını barındırıyorsa, IaaS gerekli depolama kaynaklarını, sunucuları ve ağları sağlar. Bu uygulamalar web tarayıcıları aracılığıyla erişilebilir, bu da hızlı dağıtımları ve uygulama talebine göre kolayca ölçeklenebilirliği mümkün kılar.

Yüksek Performanslı Bilişim: Bilimsel hesaplamalar, finansal modelleme ve ürün tasarımı gibi belirli iş yükleri HPC düzeyinde hesaplama gerektirebilir.

Veri Ambarı ve Büyük Veri Analitiği: IaaS, büyük veri kümelerini incelemek için gerekli olan işlem ve hesaplama gücünü sağlar.

 

IaaS İçin Neden İHS Teknoloji’yi Tercih Etmelisiniz?

İşletmenizin dijital dönüşüm yolculuğunda kritik bir öneme sahip olan IaaS çözümleri, sadece doğru bir sağlayıcı ile çalıştığınızda gerçek avantajlarını sunar. İHS Teknoloji size IaaS ihtiyaçlarınızı karşılamak için güçlü ve güvenilir altyapı sağlar.

İHS Teknoloji olarak; güvenilirlik ve yüksek performans sunan İstanbul’daki TIER 3 ve Ankara’daki TIER 4 veri merkezlerimiz ile %99.992 uptime süresi sunarız. Bu, iş sürekliliğinizi garanti altına alarak, verilerinizin ve uygulamalarınızın sürekli erişilebilir olmasını temin eder. İHS Teknoloji’nin özelleştirilebilir ve ölçeklenebilir çözümleri, işletmenizin büyüklüğü ve ihtiyaçlarına uygun esneklik sunar. Sanal sunucular, MPLS bağlantısı ve veri depolama gibi çeşitli hizmetler, IT altyapınızı kolayca optimize etmenize olanak tanır.

Güvenlik her zaman en öncelikli konumuzdur. Yedekli güvenlik duvarı altyapımız ve DDOS koruma hizmetlerimiz, siber tehditlere karşı ileri düzey koruma sağlar. Aynı zamanda, yedekleme ve çoğaltma (replikasyon) hizmetlerimiz ile veri kaybı riskini en aza indirir ve felaket kurtarma çözümlerimiz ile beklenmedik durumlarda verilerinizin hızlı bir şekilde kurtarılmasını sağlarız. Bu sayede, verilerinizin ve iş süreçlerinizin güvenliği konusunda endişe yaşamazsınız.

Yönetilen hizmetlerimizle, işletim sistemi ve uygulama yönetiminden veri tabanı ve güvenlik duvarı yönetimine kadar geniş bir kapsamda profesyonel destek sağlıyoruz. Bu, IT ekibinizin kritik iş hedeflerine odaklanmasını sağlar ve onların iş yükünü hafifletir. İHS Teknoloji’nin 7/24 çalışan Ağ Operasyon Merkezi (NOC), teknik sorunları hızlı ve etkin bir şekilde çözerek kesintisiz operasyon sağlar. Bu sürekli izleme ve anında müdahale ile, IT operasyonlarınızda beklenmedik ağ sorunlarından endişe etmeden işinize odaklanabilirsiniz.

Müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı hedefleyen yaklaşımımızla, her müşterimize özel çözümler ve teknik destek sunmaktayız. Detaylı faturalandırma, izleme, yük dengeleme gibi hizmetlerle IT altyapınızın yönetimini kolaylaştırıyoruz. Ayrıca, esnek ve uygun maliyetli kullanıma dayalı ödeme modellerimiz sayesinde, büyük sermaye harcamaları yapmadan IT ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve maliyetlerinizi optimize edebilirsiniz.

İHS Teknoloji ile IaaS hizmetlerini kullanarak, işletmeniz için gerekli altyapıyı sağlamanın avantajlarını keşfedebilir ve dijital dönüşüm yolculuğunuzu daha güvenilir, esnek ve verimli hale getirebilirsiniz.

IaaS çözümlerimiz ve ihtiyaçlarınıza uygun en iyi bulut hizmetleri çözümü hakkında bilgi almak için tıklayın.

 

Related articles